Fadølsanlæg: De Mest Almindelige Problemer og Hvordan man Løser Dem

Fadølsanlæg: De Mest Almindelige Problemer og Hvordan man Løser Dem

Der er næsten ikke noget værre. Festen er godt i gang og pludselig gider fadølsanlægget ikke lege med mere. Der er så mange elementer i fadølsanlægget, at det kan være svært at vide, hvor man skal starte. Her er nogle af de mest almindelige problemer, man kan rende ind i, og hvordan man fikser dem.

 

Hvis øllen skummer for meget

 • Øllet er ikke koldt nok. Jo koldere øllet er, jo mindre skummer det. Temperaturen skal helst ligge omkring 7 grader for almindelig pilsner. Dobbelttjek dit kølesystem virker, og at øllet har fået tid nok til at køle ned, inden det serveres. Kontakt køler hurtigt, men vandbad kan godt tage et par timer.
 • Du hælder forkert. Hold glasset i en 45 graders vinkel og ret langsomt glasset op til 90 grader, eftersom det bliver fyldt op.
 • Du holder ikke tappen helt ned. Hvis øllet løber for hurtigt ud af hanen, kan det være fristende at holde tappen halvt nede for at styre hastigheden. Men det kommer der kun skum ud af. Justér hastigheden på siden af hanen og hold tappen helt nede i stedet for.
 • Kulsyretrykket ligger for højt. Det skal helst ligge mellem 2.5 og 3 barer.
 • Dine ølslanger er beskidte og skal renses. Køb et rensesæt hurtigst muligt.

Hvis øllen skummer for lidt

 • Øllet er for koldt. Som sagt, jo koldere øllet er, jo mindre skummer det. Hvis det er for koldt, kommer der ikke skum på, og du går højst sandsynligt glip af nogle smagsnuancer.
 • Trykket ligger for lavt. Et tryk under 2 resulterer i en øl, der har mistet livslysten.

Øllet ser grumset ud

 • Først, vær lige sikker på ikke at den skal se sådan ud. Der er masser af øl, f.eks. IPA, der skal være lidt uklar at se på.
 • Øllet er blevet så koldt, at det er ved at danne is. Justér temperaturen.
 • Beskidte ølslanger kan lave en masse ballade i et ølglas. Husk at rense regelmæssigt.

Underlig smag

 • Beskidte ølslanger og glas. Sæberester, gamle ølrester og andet godt kan få en øl til at smage rigtig dårligt. Ligesom ølslangerne skal rengøres, så øllet kan nydes uden smagsforstyrrelser, skal glassene selvfølgelig også være helt rene.
 • Øllet er blevet for gammelt. Holdbarhed kan være en svær nød at knække. En uåbnet fustage kan holde sig 6 uger til 4 måneder afhængig af om indholdet er pasteuriseret. I åbnet tilstand kommer holdbarheden helt an på hvordan fustagen tappes i baren. Er du i tvivl om, din fustage er for gammel, så giv den en hurtig lille smagsprøve, så du er sikker på, at du ikke serverer for gammel øl.

Der kommer ikke øl ud af hanen

 • Fustagen er tom. Udskift den gamle fustage med en ny. Afhængig af hvilken slags fustage du bruger, kan du forvente lidt skum efter den er skiftet. Bare hold tappen nede indtil ren øl kommer ud af hanen.
 • Kulsyreflasken er tom. Udskift kulsyreflasken med en ny.
 • Anstikkeren sidder ikke ordentligt i. Der er forskellige anstikkere i koblingerne til forskellige fustager. De fleste danske fustager bruger S-kobling, men nogle bruger andre. Vær altid sikker på du har fat i den rigtige kobling, og at den sidder ordentligt i.

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *

Relaterede indlæg

Gå i gang med at taste din søgning herover og tryk enter for at søge. Tryk ESC for at annullere.

Tilbage til toppen

Privacy & Cookies: This site uses cookies. By continuing to use this website, you agree to their use.
To find out more, including how to control cookies, see here: Cookie Policy