Hvor længe holder en fustage sig frisk?

Hvor længe holder en fustage sig frisk?

Holdbarheden på uåbnede fustager kan variere meget afhængig af hvilken slags øl, der er tale om, og hvordan den bliver tappet. De fleste indkøbte fustager indeholder pasteuriseret øl, hvilket typisk kan holde sig 3-4 måneder og somme tider helt op til 6 måneder efter den er blevet fyldt på bryggeriet. Ikke-pasteuriserede fustager holder sig ikke lige så længe. Man kan regne med omkring 7 uger, men sørg for at tjekke fustagens indhold i god tid, for at være sikker på, at du ikke kommer til at servere en fadøl, der er blevet for gammel. Husk ikke at regne holdbarhedsperioden fra der er taget hul på fustagen, men fra den er blevet fyldt op på bryggeriet. Datoen bør stå et sted på fustagen.

Med kompressor og lufttryk

Holdbarheden ændrer sig så snart, der er taget hul på fustagen. Fra den er åbnet, afhænger holdbarheden i stor stil af hvordan fustagen bliver tappet af. 

Bliver øllet trykket ud af fustagen ved hjælp af en indbygget kompressor, der bruger den usterile luft omkring sig til at indsætte lufttryk direkte ned i fustagen uden en beskyttende pose, nedsættes holdbarheden på fustagen betydeligt, og den holder sig muligvis ikke i mere end 24 timer. Det er derfor, nogle kalder denne type kompressorsystem “festpumpen”. Det er nemt at betjene, men er ikke særlig praktisk hvis hensigten er et mere stationært, permanent system.

Kulsyreflaske (CO2)

Hvis man bruger en kulsyreflaske med steril CO2 til at danne trykket i stedet for almindelig luft, bliver produktet naturligvis ikke lige så påvirket af bakterier. Dermed øges holdbarheden også til omkring 5-7 dage.

Kompressor på pose

Endnu længere holdbarhed gør sig gældende, hvis kompressoren indsætter lufttryk på en beskyttende pose med øllet inden i. Så bliver indholdet ikke direkte påvirket af hverken den atmosfæriske luft eller anden lufttryk, og øllet holder sig gerne i op til en måned.

Opbevaring

Ligesom med de fleste andre biologiske processer, modner øl også hurtigere ved lavere temperaturer. Det betyder også, at øllet hurtigere udvikler højere bakterietal, hvis det er opbevaret i højere temperaturer og forgår. Er det muligt, bør fustagerne opbevares omkring køleskabstemperatur, 4-5 grader. Hvis man ikke har et designeret køleskab til sine fustager, er der også mange, der opbevarer fustager i kældre og garager, som kan holdes kølige det meste af året. Det anbefales ikke at opbevare fustager i stuetemperatur, men mange barer og restauranter har ikke pladsen til at opbevare deres fustager på køl. Desuden bliver drikkevarerne solgt, inden de uåbnede fustager får en chance til at blive dårlige. Det er sjældent gældende med hjemmebaren, så et køleskab specielt til fustager er ofte en rigtig god ide.

Hvis du er i tvivl om den fustage du har stående er blevet sløj, sker der ikke noget ved at tage en lille smagsprøve. Hvis øllet er gået hen og blevet for gammelt, er det forholdsvis nemt at bedømme. Smagen er lidt sur, og selv for de, der ikke betegner sig selv som ølkendere, er det ret tydeligt, at øllen i hvert fald ikke er som den skal være. 

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *

Relaterede indlæg

Gå i gang med at taste din søgning herover og tryk enter for at søge. Tryk ESC for at annullere.

Tilbage til toppen

Privacy & Cookies: This site uses cookies. By continuing to use this website, you agree to their use.
To find out more, including how to control cookies, see here: Cookie Policy