Fadølsanlæg med Kompressor

Fadølsanlæg med Kompressor

Når man skal vælge fadølsanlæg til festen, hjemmebaren eller virksomheden, er et af de store spørgsmål, om det skal være med kompressor, eller om det skal være det lidt mere traditionelle anlæg med tilkoblet kulsyreflaske, også kaldet CO2. 

Til festen

Fadølsanlæg med kompressor er utrolig nemt at bruge. Man behøver ikke tænke på at anskaffe kulsyreflasker og om trykket nu også ligger på det rigtige niveau. De optager heller ikke så meget plads som et anlæg med kulsyreflaske eller bruger lige så meget strøm. Hvis man kun skal leje et anlæg til en fest, kan det være en klar fordel at bruge et fadølsanlæg med indbygget kompressor. Kompressoren bruger den atmosfæriske luft omkring sig til at danne tryk i fustagen, så øllet bliver presset ud. Den usterile luft, der tilføres produktet direkte nedsætter holdbarheden af øllet betydeligt, men det holder sig selvfølgelig nemt til festen er slut. Derfor kaldes denne type også “festpumpen”.

Til hjemmebaren

Er det til gengæld hjemmebaren, der skal sættes op, må man spørge sig selv, om det er vigtigt, at systemet er let at betjene og strømbesparende, eller om man vil have mulighed for at manipulere systemet. Som hovedregel skal kulsyretrykket helst ligge mellem 2,5 og 3 bar. Øllet i fustagerne er tappet fra det samme sted som flasker og dåser, så kulsyreindholdet er allerede sat efter producentens hensigt. Men niveauet påvirker oplevelsen af øllet, blandt andet hvor meget skum der dannes, og der findes jo stadig personlige præferencer. Vil man gerne have muligheden for at justere trykket, afhængig af hvilken øl, der skænkes, er det traditionelle system med tilkoblet CO2 oplagt. Man kan også vælge mellemvejen og investere i et system, hvor der er mulighed for at slukke kompressoren og tilkoble kulsyreflaske. Der bruges som hovedregel mellem 200 og 250 gram kulsyre til en fustage.

Til cafén, baren og restauranten

Hvis det er baren eller restauranten, der skal velsignes med et nyt fadølsanlæg, er det næsten uundgåeligt at nævne det nye DraughtMaster system. Carlsberg igangsatte i 2016 en omlægning fra de kendte stål-fustager til plastik-fustager med en beskyttende pose indeni. De fleste danske restauranter og barer har allerede skiftet til det nye system, og i 2021 skulle omlægningen være komplet. Der er både fordele og ulemper ved det nye system. Da kompressoren presser den atmosfæriske luft uden på posen, bliver produktet ikke påvirket af fremmed luft. Stål-fustagerne er kun fyldt med øl, så når kompressoren tilfører lufttryk for at få øllet ud af fustagen, presses luften direkte ned i øllet. Forskellen betyder, at holdbarheden er op til seks gange længere på de nye fustager i forhold til stål-fustagerne. De nye fustager er også mindre. De er selvfølgelig lettere på grund af materialet, men de indeholder også mindre øl. Der er 20 liter i de nye fustager og 25 eller 30 i de gamle. Udvalg betyder utrolig meget for gæsterne, og derfor er det også så ærgerligt, hvis man skal smide en halv fustage ud, fordi den ikke blev solgt den weekend. Der er bedre chance for at plastik-fustagen holder sig eller når at blive tømt, inden den bliver for gammel. 

Altså, er der en stor fordel i indbyggede kompressorer idet man ikke behøver bruge tid, penge og kræfter på kulsyreflasker. Dog skal man være opmærksom på om der er en beskyttende pose i fustagen, så den atmosfæriske luft ikke bliver trykket direkte ned i produktet. Ellers skal fustagen altså helst drikkes med det samme – inden for en dag eller to. Køber man et fadølsanlæg med indbygget luftkompressor, har man stadig muligheden for at slukke kompressoren og benytte sig af en traditionel kulsyreflaske, hvilket kan være en stor fordel, når man gerne vil have lov at være lidt kreativ i sin hjemmebar.

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *

Relaterede indlæg

Gå i gang med at taste din søgning herover og tryk enter for at søge. Tryk ESC for at annullere.

Tilbage til toppen

Privacy & Cookies: This site uses cookies. By continuing to use this website, you agree to their use.
To find out more, including how to control cookies, see here: Cookie Policy