Fadølsanlæg

Opsætning og Vedligeholdelse af Fadølsanlæg

Fadøl er øl, der bliver tappet direkte fra en fustage gennem et tappesystem. Det smager ofte bedre, fordi øllen kommer direkte fra bryggeriet i stedet for butikshylden, hvilket selvfølgelig gør den er friskere. Men hvad skal man være opmærksom på, når man anskaffer sig sit eget fadølsanlæg?

Fustager med eller uden kompressor

Når hjemmebaren skal sættes op, er der overordnet tre typer fustage at vælge mellem. Fustagerne fra bryggerierne har i mange år været store stålcylindre, der blev leveret til barerne, serveret glas efter glas til glade gæster og afhentet igen til genopfyldning. De fleste større ølprocenter som Royal, Carlsberg og Heineken bruger stadig de klassiske stål-fustager. Kulsyre, også kaldet CO2, bliver trykket ned i fustagen, så produktet bliver tvunget igennem ølslangerne og ud gennem hanen. 

Carlsberg, Danmarks største ølproducent, igangsatte i 2016 en 5-årig omlægning fra stål fustager til DraughtMaster, som er plastik fustager, hvor øllet ligger i en beskyttende pose indeni fustagen. De fleste barer og restauranter benytter nu DraughtMaster systemet, hvor kompressoren trykker på posen i stedet for at trykke luft direkte ned i øllet, som med stål-fustagerne. Øllet holder sig derfor frisk i længere tid, og spild reduceres.

Hvis man er lidt af en hjemmebrygger, og godt kunne tænke sig at fylde fustagen med sin egen øl, kan man med fordel vælge en Cornelius fustage – også kaldet Corny. Den har låg i toppen, så den kan rengøres nemt og genbruges. Cornelius fustagen kan man fylde med hjemmebryg, cider, cocktails, saftevand, eller hvad man ellers kunne have lyst til. Man kan lade være med at sætte kulsyre til, hvis man f.eks. serverer punch, så der ikke kommer bobler i. Det giver altså mange muligheder for brug.

Kulsyretryk

Fustagerne bliver tappet fra samme øltanke som flasker og dåser gør. Derfor kommer fustagerne fra producenten med det korrekte kulsyreindhold. Kompressoren, der trykker uden på posen med øllet i, påvirker ikke kulsyren. Man skal derfor ikke bekymre sig for om trykket nu også er i orden.

Bruger man CO2 flaske, er det vigtigt, at man ved, hvad niveau kulsyren skal ligge på. Jo højere tryk, jo mere kulsyre bliver tilført produktet. Trykket skal helst ligge mellem 2,5 og 3 barer. CO2 er sterilt, og påvirker derfor ikke øllets holdbarhed særlig meget. 

Bruger man en kompressor, der danner lufttryk direkte ned i fustagen med den omkringliggende atmosfæriske luft – også kaldet en “festpumpe” – skal man være opmærksom på, at holdbarheden nedsættes væsentligt. Denne type anlæg er til gengæld utroligt nemt at bruge, og hvis fustagen ikke behøver holde sig til mere end solopgang, som ved fest, kan det være det helt perfekte valg.

Hav det korrekte udstyr klar

Husk at være opmærksom på, at du har den rigtige fadkobling til din fustage. Læs eventuelt vores guide om fadkoblinger. 

Det kan også være en god idé at spørge din leverandør hvilken kobling, du skal bruge til netop den fustage, du har købt. De fleste danske fustager bruger S-kobling, men det er så ærgerligt at stå med en fest og en lækker, kold fustage, der ikke kan tappes på grund af forkert udstyr.

Kapacitet

Fadølsanlæg har forskellige kapaciteter på hvor mange liter, de kan køle i timen. Derfor bør du spørge dig selv, inden du køber et anlæg, hvilken slags arrangementer det skal bruges til og med hvor mange gæster. Går du over kapaciteten, kan køleren ikke følge med, og øllet vil begynde at skumme.

Korrekt køling

Der er næsten ikke noget bedre til en havefest, end at have et anlæg, så man kan nyde en kold fadøl ude i det gode vejr. Men en fustage, der har bagt i solen hele eftermiddagen er næppe noget at råbe hurra for. Øllet skal kunne køles ordentligt ned. Alt for ofte har man ikke styr på sit kølesystem og ender med en alt for varm øl, der skummer for meget og ikke smager, som den skal. 

Hvis du har et kontakt kølesystem, skal det stå frit, så det kan komme af med varmen og være tændt hele tiden – ikke kun når du synes øllen er kold nok. Det tager kun 5-10 minutter at køle øllet ned, hvilket gør kontakt let at arbejde med.

Vandkølede anlæg skal fyldes, så vandet dækker køleelementerne. Kølere med vandbad kan sættes væk fra fadølsanlægget, hvilken er en klar fordel. Til gengæld tager det et par timer at køle øllet tilstrækkeligt ned.

Rengøring

Regelmæssig rensning af anlægget er afgørende for øllets kvalitet. Fadølsanlæg på barer og restauranter med Carlsbergs systemer skal renses hver 28. dag. Et urenset system kan betyde for skummende øl og underlig smag, men det kan altså også betyde højt bakterietal, skimmelsvamp i slangerne og dermed et direkte sundhedsskadeligt produkt. 

Man behøver heldigvis ikke være uddannet tekniker for at rense hjemmebaren. Man skal bare købe et rensesæt hos en forhandler, og lægge lidt knofedt i det. Det kan godt være en lidt kedelig opgave, men det skal altså gøres. Jo bedre og tiere du renser, jo bedre for øllets kvalitet. Desuden kræver det ikke alverden. 

Sådan rengør du dit fadølsanlæg:

  • Køb et rensesæt med en 5 L rensedunk og rensevæske. Du kan også tilkøbe kuglesvampe og en speciel børste til hanen for et flottere resultat.
  • Rensedunken fyldes med varmt vand og korrekt dosering efter rensemidlets anvisning, og kobles derefter til systemet som en helt almindelig fustage. 
  • Begynd at tappe fra fadølshanen indtil det er rensevæske, der kommer ud, i stedet for ølrester.
  • Lad væsken ligge og virke i ølslangerne i 10 minutter, inden du tapper resten af rensevæsken fra fadølshanen.
  • Hvis systemet virker meget beskidt, og du kan se belægninger i ølslangerne, kan det være en god ide at gentage processen, så du er sikker på, at dine ølslanger er helt rene.
  • Når rensedunken er så tom, som den kan blive, kobl den da fra systemet og skyl den grundigt igennem. Fyld rensedunken med rent vand og skyl systemet igennem igen.
  • Rengør altid dit nye fadølsanlæg inden du tager det i brug første gang. Hvis det har stået stille over en længere periode, bør det også renses. Ved regelmæssig brug, bør anlægget renses cirka hver 3. uge.

 

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *

Relaterede indlæg

Gå i gang med at taste din søgning herover og tryk enter for at søge. Tryk ESC for at annullere.

Tilbage til toppen

Privacy & Cookies: This site uses cookies. By continuing to use this website, you agree to their use.
To find out more, including how to control cookies, see here: Cookie Policy